Друга половина літа і початок осені – пора цвітіння амброзії полинолистої, пилок якої – найсильніший алерген для людей різного віку. Амброзія вважається екологічно небезпечним бур’яном. Особлива шкода амброзії в її пилку, потрапляючи на слизову оболонку дихальних шляхів, він викликає сильне роздратування і алергію – вражає верхні дихальні шляхи, трахею, бронхи й легені. У деяких випадках, алергія на амброзію може призвести до астматичних нападів.  Окрім того, цей бур’ян дуже швидко розростається, виснажує ґрунт і заглушує культурні рослини зменшуючи їх врожайність.

Боротьба з амброзією є важливою проблемою, оскільки ця рослина одна із найнебезпечніших в Україні карантинних бур’янів-алергенів, що шкодить як здоров`ю людини, так і сільському господарству. Фахівці рекомендують боротися з амброзією її ж зброєю, витісняючи бур’ян газонною травою і багаторічними рослинами. За 2-3 роки такі посадки можуть повністю придушити амброзію. Наявні, також, інші способи: Скошування, але цей спосіб  знищення амброзії ефективний тільки в період утворення бутонів: якщо скосити бур’ян у період активного росту, він утворює в 2-3 рази більше пагонів, ніж знищено. Тому косити знову підростаючу амброзію доведеться 3-5 разів за сезон, не дозволяючи їй зацвісти і дати насіння. Знищення амброзії методом викопування або виривання з коренем дає чудові результати, але викопувати бур’ян доведеться кілька років, оскільки молоді паростки ще довго з’являтимуться на ділянці. На великій території рекомендується застосовувати хімічний засіб боротьби з амброзією. Розчин для обробки бур’яну готують у суворій відповідності з інструкцією, однак в курортній зоні, на пасовищах і в населених пунктах застосування гербіцидів заборонено.

Відповідно до повноважень здійснення державного контролю за використанням та охороною земель у частині виконання комплексу необхідних заходів щодо захисту земель від заростання бур’янами, чагарниками та дрібноліссям покладено на територіальні органи Держгеокадастру, а здійснення державного контролю за використанням та охороною земель у частині виконанням власниками і користувачами земель комплексу необхідних заходів із захисту земель від заростання бур’янами, чагарниками на виконавчі комітети сільських, селищних, міських рад, у разі прийняття ними рішення про здійснення такого контролю.

Звертаємо вашу увагу на те, що статтею 52 «Псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель» Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачені штрафи за невжиття заходів по боротьбі з бур’янами. Землевласників і землекористувачів, які не вживають заходів боротьби з бур’янами, у тому числі із амброзією буде притягнуто до адміністративної відповідальності з накладенням штрафу:

– на громадян від 340 до 1360 гривень,

–  на посадових осіб та суб’єктів підприємницької діяльності – від 850 до 1700 гривень, а також є підставою припинення права на земельну ділянку (стаття 143 Земельного кодексу України).