Упродовж І півріччя 2020 року інспектори Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області здійснили 578 перевірок та виявили 611 порушень дотримання вимог земельного законодавства.

З метою усунення виявлених порушень державні інспектори видали 265 приписів та склали 209 протоколів про адміністративне правопорушення. До адміністративної відповідальності притягнуто 210 осіб та накладено стягнень на суму 39 865 гривень, з них у добровільному порядку сплачено 179 стягнень на суму 34 510 гривень.

Крім того, інспектори Держгеокадастру Закарпаття нарахували шкоду, заподіяну внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття родючого шару ґрунту без спеціального дозволу в розмірі 1,1 млн гривень, з яких у добровільному порядку відшкодовано 533 315 гривень. (Відповідно до порушень суму нарахувань здійснено згідно Методики затвердженої Постановою КМУ від 25.07.07 № 963 із змінами).

Окрім того, на постійному контролі знаходиться нарахування та сплата втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва. Так, за шість місяців 2020 року, державними інспекторами Закарпатської області виявлено несплату втрат лісогосподарського виробництва у сумі 2,0 млн гривень та збитки (землі державної власності лісогосподарського призначення (ліси) у сумі 8,2 млн гривень, Управлінням з контролю за використанням та охороною земель Головного управління вживаються заходи щодо їх відшкодування.

За вказаний період спеціалістами Управлінням з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області розглянуто 249 звернень  від юридичних та фізичних осіб і 153 – від органів прокуратури та інших правоохоронних органів.