Закарпатська  земля родюча, на ній ростуть найвибагливіші сорти рослин. Проте населення не поспішало ставати фермерами і величезні площі землі просто пустували або ж заростали бур`янами. Земля має мати господаря, який повинен усвідомлювати відповідальність за її використання. Від того походитиме і розуміння, що передавати землю варто виключно у добрі руки, які дбайливо та раціонально оброблятимуть її.

Для ефективного використання землі чинним законодавством врегульовано питання щодо визначення земель сільськогосподарського призначення державної форми власності, які не використовуються за цільовим призначенням, та вирішено продавати не землю, а право оренди на неї шляхом проведення земельних аукціонів. Слід зазначити, що продаж права оренди має  безперечно велике позитивне значення для органів місцевого самоврядування. Це і покращення якісних характеристик ґрунтів земельних ділянок, які розташовані на територіях сільських рад, створення додаткових робочих місць для жителів населених пунктів, а також один з ефективних джерел наповнення місцевих бюджетів.

Аукціонна форма продажу земельних ділянок є прозорою та відкритою для громадськості. Рівень доступу до інформації щодо проведення земельних торгів та їх результатів наразі є доволі високим. Беззаперечним плюсом для відкритості їх проведення є функціонування веб-сайту Держгеокадастру, на якому розміщується інформація про проведені та заплановані земельні аукціони. На цьому порталі кожен може отримати повну інформацію про аукціон, його виконавця, земельну ділянку, завантажити її технічну документацію, витяг про нормативно грошову оцінку та навіть її фото. Після завершення земельних торгів  до цих матеріалів долучається інформація про ціну, за якою продано право оренди, а також відеозапис процесу торгів.

Так, до прикладу, у 2018 році на земельних аукціонах, організованих Головним управлінням Держгеокадастру у Закарпатській області, передано в оренду 55 земельних ділянок державної власності сільськогосподарського призначення загальною площею 1355,08 га, річний розмір орендної плати за користування земельними ділянками становив 2 млн. 239,12 тис. гривень або 1 652 гривні за 1 гектар, що на 26% більше стартової ціни. Ці суми надійшли у місцеві бюджети області і гарантовано надходитимуть ще протягом 6  років, оскільки ділянки передаються в оренду на семирічний термін. Слід зазначити, що річний план-графік (1 116 га) продажу права оренди на земельні ділянки виконано на 121,4 %.

Постанову КМУ від 21.06.2017 року № 688 “Деякі питання реалізації пілотного проекту із запровадження електронних земельних торгів і забезпечення зберігання та захисту даних під час їх проведення”, із змінами внесеними згідно з Постановою КМ № 492 від 20.06.2018 розроблено з метою запобігання корупції та недопущення зловживань у сфері земельних відносин, а також з метою реалізації положень Стратегії удосконалення управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними.

Система OpenMarket державного підприємства “СЕТАМ” стала електронним майданчиком для продажу прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності. Торги з продажу оренди землі відбуваються виключно з використанням сучасної технології Blockchain, яка унеможливлює будь-які маніпуляції.

Веб-сайт функціонує у цілодобовому режимі та є доступним усім користувачам мережі Інтернет. Користувач Інтернету може спостерігати за проведенням електронних торгів, без можливості подавати свої цінові пропозиції.

Учасником електронних торгів є користувач, який зареєструвався у системі, подав заявку про участь в таких торгах, сплатив реєстраційний та гарантійний внески та допущений виконавцем земельних торгів. Заява про участь в електронних земельних торгах та документи, які до неї додаються, повинні бути засвідчені електронним цифровим підписом.

В області перші електронні торги відбулися 26 грудня 2018 року. Продано право оренди на 1 земельну ділянку площею 35,6615 гектарів, розташовану території  Нижньоворітської сільської ради Воловецького району.

Станом на 16 квітня 2019 року Головне управління своєю діяльністю, в частині передачі в оренду земель сільськогосподарського призначення, забезпечило поступлень в місцеві бюджети – 163 тис. 276 грн, що на 24,5 % більше стартової ціни. Так, зокрема, з початку поточного року на електронних земельних аукціонах орендарі придбали право оренди на 14 земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 165,90 гектарів. Окрім цього, оголошено та розпочато реєстрацію учасників на 9 земельних ділянок загальною площею 67,50 га загальний стартовий розмір річної орендної плати становить 119,69 тис. грн., або 8% від нормативної грошової оцінки (НГО) земель.

З метою забезпечення оптимального використання земель, раціонального використання територій, відтворення родючості ґрунтів та збільшення надходжень до місцевих бюджетів Головним управлінням визначено Перелік земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності для продажу прав на них на земельних торгах. Загалом у Переліку земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності для продажу прав на них на земельних торгах обліковується 94 земельні ділянки загальною площею 1755,48 га, які планується реалізувати на земельних торгах у 2019 році. Слід зазначити,  що продовжується робота з добору земельних ділянок, права оренди яких можна реалізувати на торгах з подальшим наповненням місцевих бюджетів Закарпатської області.

Головне управління Держгеокадастру у Закарпатській області рекомендує приймати активну участь у земельних торгах для забезпечення захисту економічних та соціальних інтересів громадян, виконавчої влади, місцевого самоврядування та дотримання чинного земельного законодавства, об’єктивності встановлення розмірів орендної плати при укладенні договорів оренди між орендодавцями і орендарями.

У результаті належної організації та проведення земельних торгів місцеві ради можуть суттєво поповнити свої бюджети, що дасть можливість профінансувати роботи відповідно до прийнятих програм розвитку земельних відносин та охорони земель, а також для вирішення інших питань. Окрім цього це дасть можливість прозоро і ефективно реалізувати права на земельні ділянки, а переможець аукціону отримує земельну ділянку у користування не витрачаючи часу та кошти на розроблення землевпорядної документації.

Слід пам`ятати, що завдяки аграріям, які дбайливо оброблятимуть нашу землю, збиратимуть врожаї та ще й розвиватимуть свій бізнес, поступово стануть ошатнішими землі Закарпаття.